0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Biçim

Önemli sorular
Hazır çimi, uyguladıktan kaç gün sonra biçmek gerekir?
Çim, kaç cm boyda biçilmesi gerekir?
Çimi, ne sıklıkla biçmek gerekir?
Biçilen yaprakları toplamak gerekirmi?
Çim, ne zaman biçilmelidir?
En iyi çim biçme makinası hangisidir?

Genel Bilgiler
Biçim, Gübreleme ve Sulama, sağlıklı ve güzel çim için çok önemlidir. Biçim, en önemli 3 bakım faaliyetlerinden biridir. Çim olumlu veya olumsuz müdahaleye çok hızlı reaksiyon gösterir. Çimi, birden kısa biçmek veya çok boylandırıp biçmek, sarartır, seyreltir hatta öldürebilir! Çimin alt yaprakları, güneşi yeterince alamadığı için sarı hatta kahverengidir. Çim kısa biçildiğinde, sararmış alt yapraklar ortaya çıkar, hemde gölgede zayıf gelişen alt yapraklar birden güneşe maruz kalıp kavrulabilir. Çimin yaprakları, sadece güzel görünüm için değil, sağlıklı gelişim için de çok önemlidir. Bitkiler, yaprakları olmadan fotosentez yapamaz, dolaysıyla beslenemeyip ölebilirler. Genel olarak uzun boylu çim, bolca yaprağı olduğu için, iyi fotosentez yapar ve iyi beslenir, dolaysıyla kökleri derin ve kuvvetli olur. 
Düzenli biçim çok önemlidir. Çim düzenli biçildiği müddetçe, -kısa biçilse dahi- sağlıklı gelişebilir ve güzel görünümlü olur.

Hazır çimi, uyguladıktan kaç gün sonra biçmek gerekir?
Hazır Çim, bahçenizdeki toprağa köklenip bağlandıktan sonra biçilmesi gerekir. Bu süre mevsime, toprağınızın organik madde ve besin değerlerine göre, 7-15 gün arasında değişir. Çimi, köklenmeden biçmeyiniz, zarar verebilirsiniz. Uygulamadan bir hafta sonra, hazır çimleri yapraklarından tutarak yukarı doğru çekip, köklenip köklenmediğini kontrol ediniz. Alanın birkaç yerinde, böyle kontroller yapın. Çimler yukarı doğru kalkmıyorsa köklenmiştir. Köklendikten sonra, fazla boylanmasını beklemeden biçiniz. Tek seferde, 1/3 (Üçte bir) den fazla biçmeyiniz.
Çim, ortalama 1cm uzadığında biçilmesi gerekir. 

Çim, kaç cm boyda biçilmesi gerekir?
Çimin boyu, çim türüne, amacına ve sizin tercihinize bağlıdır. Zümrüt Elite çim; 4-5 cm, Zümrüt Sport; 2-3 cm, Zümrüt Power; 4,5-5,5 cm boyda biçilmiş vaziyette size gelir. Zümrüt Elit ve Zümrüt Power çimleri, istenirse 3-4 cm boya düşürülebilir. Düşürme işlemi, tek biçimle değil, kademeli olarak birkaç biçimde yapılması gerekir. Asla bir seferde, çimi 1/3 (Üçte bir) den fazla biçmeyiniz. Bir seferde 1/3 den fazla biçerseniz, çim sararır, seyrekleşir hatta ölebilir! 

Çimi, ne sıklıkla biçmek gerekir?
Çim boylandıkça, her mevsim biçilebilir. Çim, hava koşulları, gübreleme ve sulamaya bağlı olarak, hızlı veya yavaş boylanır. Çim 1cm boy attıkça biçilmesi gerekir. İlkbahar ve sonbaharda hızlı, yaz ve kışın az boylanır. İlkbaharda, gübreleme ve sulaması düzgün yapılan çim, 1-2 günde 1cm hatta daha da fazla boylanabilir. O yüzden çim boylanır boylanmaz, gerekirse 2 günde bir biçilmesi gerekir. 

Çim, ne zaman biçilmelidir?
Zemin ve çimlerin üzeri ıslak olmadığı müddetçe, gün içinde her zaman biçilebilir. Ancak, sıcak havalarda bitkiler de terleyerek su kaybettiğini unutmayalım. Bu nedenle, çimi sıcak havalarda biçmek, daha hızlı su kaybetmesine neden olur. 
Sıcak havalarda, akşam serinliğinde biçilmeli ve ardından hemen sulanmalıdır. 

Biçilen yaprakları toplamak gerekirmi?
Bahçenizdeki çimin temiz görünmesini istiyorsanız, yaprakları biçerken makina ile toplayabilirsiniz. Çim, düzenli ve zamanında biçilirse, kesilen yaprak parçaları az olur, o zaman yaprakları toplamaya gerek olmaz. Yaprak parçaları büyük ve çok olursa, çimin üzerini örter ve güneşlenmesini engeller. Çimin yaprakları besin bakımından zengindir, yaprakları toplamdan üzerinde bırkmak, daha sonra sulama yaparak, yaprak parçalarını kök dipelerine indirmek çok faydalı olur. Çim düzensiz biçildiğinde yaprak parçaları büyük ve çok olur, buda çime her yönüyle zarar verir.

En iyi çim biçme makinası hangisidir?
En iyi çim biçme makinası, düzenli bakımı yapılan, bıçakları keskin ve bıçakları düzenli bilenen makinadır. Farklı model veya bıçak şekilleri, çok az etki eden faktörlerdir. Bıçakların keskin olması çok önemlidir. Kör bıçaklar, çime zarar verir, çimin kötü görünmesine ve hastalıkların gelişip yayılmasına neden olur. Piyasada çok sayıda marka ve model bulunmaktadır. Size yakın, yedek parça ve servis hizmeti verecek markayı seçmeniz doğru olacaktır. 

Unutma!
Zümrüt Çimleri, düzenli ve zamanında biçiniz. Çimi hangi boyda biçtiğinizden çok, kaçta kaçını biçtiğiniz önemlidir. Asla tek seferde, 1/3 (Üçte bir) den fazla biçmeyiniz.