0216 661 37 00

Çim Hazırlık ve Uygulama

Hazır Çimler nasıl uygulanır?

Planlama

Toprağınız, çim uygulaması için hazırmı?
İhtiyacınız olan hazır çim miktarını doğru hesapladınızmı?
Çimi uygulamak için aletleriniz varmı?
Hazır çim nasıl uygulanacağını biliyormusunuz?
Hazır çim nasıl bakılacağını biliyormusunuz?

Kendi çimi kendinizin yapması, çok eğlenceli ve farklı bir deneyim olacaktır! Dostlarınıaza, arkadaşlarınıza, misafirlerinize ve gelecek nesillere keyifle anlatacağınız, çok keyifli bir tecrübe olacaktır.

Genel bilgi

Zümrüt çim size, tereddütsüz bir şekilde, sağlıklı, uygulamaya hazır, düzgün, rulo halinde çimleri sağlayacaktır. Ancak dikkat edeceğiniz en önemli şey, çimler size ulaşır ulaşmaz, bekletmeden uygulamak. Sonbahar-Kış aylarında 24 saat içinde, İlkbahar-Yaz aylarında 12 saat içinde uygulanmalıdır. Uygulamadan önce çimler mutlaka gölgede bekletilmeli veya üzerine karton, bez gibi bir malzemeyle örtülmelidir. Güneşte bekletilmemelidir! Belirtilen sürede çimler uygulanamıyacaksa, rulalar toprak, kum, beton gibi zemin üzerine açılmalı ve yağmurlama şeklinde can suyu verilmelidir. Bu şekilde, uygulama zamanına kadar, sık sık azar azar sulanmalıdır. Daha detaylı bilgi için Uygulama ve ön hazırlığa bakınız.
Aşağıdaki bilgiler size, hazır çimleri nasıl uygulayacağınızı detaylı bir şekilde açıklayacaktır.

Uygulama sırasında ihtiyaç duyacağınız aletler

Sadece bir kaç alet gerekiyor: çimleri taşıyabileceğiniz el arabası, tırmık, bıçak, tahta veya kontraplak, sulama hortumu.

Hadi başlayalım

Hazır Çim rulolarını, bahçenin uzun tarafından başlayarak ileriye doğru uygulayınız. Çimin toprak kısmı, aralarında boşluk kalmıyacak şekilde yanak yanağa serilmelidir. Çimler, tuğla deseni şeklinde uygulanmalıdır. Bahçeniz eğimli ise, ruloları eğim yönünde değil yatay şekilde açarak uygulayınız. Toprak çok kuru ise, uygulamadan önce hafif yağmurlama şeklinde sulama yapılabilir. Serilmiş çimlerin üzerine tahta veya kontraplaklar koyarak çalışınız, direkt üzerine basmayınız. Bu şekilde, hem uygulanmış olan çimler silindirlenmiş-sıkıştırılmış olur, hem tesviye ettiğiniz toprağın yüzeyi bozulmamış, hemde toprakta çalışmadığınız için temiz işçilik olur. 

Hazır Çimleri nasıl uygulamak gerekir?

Aşağıdaki adımları takip ediniz: 
Ruloları, alanınızın uzun tarafından başlayarak sırayla, birbirine bitişik uygulayınız. Ek yerlerinde boşluk bırakmayınız. 
Ruloyu açtıktan sonra, çimi enine veya boyuna çekmeyiniz, çekiştirmeyiniz. Ek yerleri biribirnin üzerinde olmayacak, yanakları yaklaştırarak sıkıştırınız. Aralarında ufak tefek boşluklar olursa, Zümrüt bahçe toprağı ile doldurabilirsiniz.
Toprağa basmadan çalışın, çimlerin üzerine tahta veya kontrpalak koyarak üzerinde çalışın. Bu sayede çimler bahçenizdeki toprağa ağır silindir yapmış gibi yapışmış olacaktır. Sıkışmadığını gördüğünüz çimlerin üzerine konrataplak koyarak, yavaşça basınız ve iyice sıkıştığından emin olunuz.
Bahçenin bitiş yerleri veya kenarlarında kalan fazla çimleri, ağaçların etrafı gibi bölümleri bıçağınızla istediğiniz şekilde kesiniz. 
Bahçe bitiş yerlerindeki çimlerin toprağı, güneşe maruz kalıyorsa, köklerin kurumasını engellemek için yanaklarını toprakla örtebilirsiniz.

Uygulamadan hemen sonra, çimlerin bakımına başlayınız!
 
Çimin sağlıklı bir şekilde bahçenize adapte olması ve ilk geldiği günkü gibi güzel olması için, uygulamadan sonraki ilk 2-3 hafta çok önemlidir. Aşağıdaki bakım aşamalarını sırasıyla takip ediniz. 

•Çim uygular uygulamaz yağmurlama şeklinde sulayınız, yeni uygulanmış çimler susuz kalmamalıdır. Çimin kenarını kaldırarak, suyun alttaki toprağa işlediğini kontrol ediniz. 
•İki hafta boyunca, çim kökleri, toprağa iyice bağlanıncaya kadar sık sık sulayınız. Unutmayın, iyi köklenmiş, derin köklü çimi, çok sıcaklarda bile gün aşırı sulamak yeterli olur. 
•Kabaran ve kalkan yerler varsa, üzerine basarak düzeltiniz.
•Çim, köklendikten sonra boylanmaya başlar, çim boylanır boylanmaz biçiniz.