0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Geniş yapraklı yabancı otlar

Tanımlar
1. Çiminizde, yaprağı 1 cm’den fazla genişlikte bitki var mı?
2. Çiminiz bir yaşından büyük veya yeni tohumdan ekilmiş mi?
3. Çiminiz, toprak görünecek kadar seyrek mi? 
Cevabınız evet ise, çiminizde kuvvetli ihtimal geniş yapraklı ot mevcuttur. Onları nasıl tanıyacağız ve onlarla nasıl baş edeceğimizi iyi öğrenmemiz gerekir. 
Genel Bilgiler
Geniş yapraklı yabancı otlar, adı üzerinde, yaprakları geniş ve ovaldir. Çime benzemeyip çok kolay fark edilir. Biyolojik olarak da çimden farklıdır, bu yüzden onlarla daha kolay mücadele edebiliriz. Yabancı otlar, adı üzerinde çiminizde “istenmeyen” bitkilerdir. Aslında Geniş yapraklı yabancı otlar, çiminize direkt zarar vermez. Coğrafi olarak değişmekle beraber, çiminizde yaygın olarak görülebilecek geniş yapraklı yabancı otlar aşağıda listelenmiştir. 
Çimde yaygın görülen geniş yapraklı yabancı otlar:
• Karahindiba-Aslandişi (Taraxacum officinale)
• Üçgül (Trifolium spp)
• Düğün çiçeği (Ranunculus repens/acris)
• Çoban çantası (Capsella bursa-pastoris)
Çimde neden yabancı ot görülür? 
Çiminiz sık değilse, seyrelme varsa, boşluklardan yabancı otlar fırsat bulup çimlenirler. Yabancı ot tohumları her yerde bulunabilir, ancak sık ve sağlıklı çimlerin arasında yabancı otlar çimlenip çıkamaz. Özellikle geniş yapraklı yabancı otlar, sık ve sağlıklı çimle asla rekabet edemez. Yeni aldığınız Hazır Çimin içinde yabancı ot varsa, o çimler kaliteli ve sağlıklı değildir. Hazır çimlerin ek yerlerinden yabancı ot çıkıyorsa, çiminizi ya doğru uygulamadınız veya iyi toprak kullanmadınız. Sık ve sağlıklı hazır çimlerin altından yabancı ot çıkması mümkün değildir. Bir yaşında veya daha fazla süre önce uyguladığınız hazır çimlerin arasından yabancı ot çıkıyorsa, çiminiz sıklığını kaybetmiş, seyrelmiştir. Çimde seyrelmeye neden olacak bakım hatalarından kaçınınız. Çiminize doğru bir şekilde gübreleme yapınız, düzenli sulayıp düzenli biçiniz. Çiminizin, her zaman sık ve sağlıklı olmasını sağlayınız. 
Yabancı otları nasıl yok edebiliriz?
Yabancı otlar çimlenir çimlenmez, kolayca elle çıkarılıp toplanabilir. Boylandığı zaman ya bıçakla kökten sökmek veya uygun ot ilacı uygulamak gerekir. Bahçenizde birkaç yabancı ot için ilaç kullanmak doğru değildir. Bunları keskin bir bıçak yardımıyla, köküyle beraber çıkarmanız yeterlidir. Köklenip büyümüş yabancı otları çekerek çıkarmayınız, çünkü otlar kökleri ile beraber çıkarken, çimin köklerine de zarar verebilir. Çimlerin yakınlarında, yürüme yollarında olan yabani otları da kontrol etmek gerekir. Çünkü onların tohumları çim alana bulaşır, ilerleyen dönemde çimde çoğalabilirler.
Üçgül hariç, yabancı otların çoğu bıçakla rahatlıkla sökülebilir. Üçgül, yonca gibi kökleri derin ve çok miktarda rizom (Köklü sap) verebildiği için kontrol etmek zordur. Üçgüle karşı ot ilacı uygulamak doğru olur. Çimde, elle toplanamayacak kadar çok yabancı ot var ise Tordon 101 isimli ot ilacını, Geniş Yapraklı otlara karşı tavsiye dozunda uygulayabilirsiniz. Yabancı ot teşhisinde zorlanırsanız, yabacı ottan bir numune alıp uzmana gösterebilir veya yakından çekilmiş fotoğraflarını bize gönderebilirsiniz. İlaçlamadan bir hafta hatta 15 gün sonra otların öldüğünü görebilirsiniz. Kuruyup ölmüş otları tırmıkla kolayca toplayabilirsiniz. Sağlıklı çim, otların ölmesiyle oluşan boşlukları hızlıca kapatır.
Yabani otları temizledikten sonra ne yapmalıyız?
Tekrar aynı şekilde yabancı otların çıkışını, çoğalıp gelişmesini engellemek için iyi ve doğru bakım yapılmalıdır. Genellikle yabancı otlar, noktasal bölümler halinde çoğalırlar. Çimde, %20-30 dan fazla yabancı ot varsa, o bölümleri yeni hazır çim ile değiştirmeniz veya yeniden ekmeniz doğru olur.
Çimi yabancı ottan nasıl koruyabilirsiniz?
En doğru metot, çiminize iyi ve doğru bakım yaparak, yabancı otların boşluk bulup çıkış yapamayacak kadar sık olmasını sağlamaktır. Karşılaştığınız herhangi bir sorunu uzmana veya bize danışarak zaman kaybetmeden çözebilirsiniz.
Unutma
Yabancı otlar birkaç tane ile başlar ve çoğalırlar. Aldığınız hazır çimde, birkaç tane yabancı ot veya küçük küçük boşluklar varsa, kısa zamanda, muhakkak yabancı ot probleminiz olacaktır. Belki de çiminizi bir yıl sonra tekrar yenilemeniz gerekecektir! 
Sorunsuz, keyifli bir bahçe için kaliteli hazır çim kullanmanız gerekir. Uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, Kaliteli Bahçe Toprağı, kaliteli Gübre kullanmalısınız.