0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Yosunlaşma

Belirtiler
Çiminiz inceliyor mu?
Çiminizde çamurlaşma-balçıklaşma oluyor mu?
Çiminizin üzerinde koyu yeşil-siyah sümüksü bir tabaka var mı?
Çiminizde, kısa, yeşil ince tüy gibi uçuşan bitkiler görüyor musunuz?   
Cevabınız evet ise, çiminizde yosunlaşma var demektir.
 

Genel bilgiler
Kara yosun-Alg – Koyu yeşil-siyah renginde, ince bir örtü şeklinde toprağı veya çimi kaplayan, sümüksü yapıda ilkel bir bitkidir. Gölge alanda, çim ve toprak yüzeyi çok nemli olduğunda ortaya çıkar, koşullar devam ettikçe gelişip çoğalırlar. Kara yosun ortaya çıktığında, çim bakımına önem vermeniz gerekir. Kara yosun, çime direkt olarak zarar vermez. Çimin renginin açılmasına, sararmasına neden olabilir. Kara yosun çimde görüldüğünde, mutlaka çevrenizde de görebilirsiniz. Mesela kaldırımlarda, duvarlarda, ağaç gövdelerinde. Kara yosunu kontrol etmek oldukça kolaydır.

Yeşil yosun – yeşil renkli, kara yosun gibi sümüksü değildir. Çimler incelip seyrekleştiğinde, kısa, bulanık mat şeklinde görünürler. Kara yosun gibi, nemli ortamda yaşarlar. Zayıf düşmüş çimin dışında, çatı, duvar, çıt gibi pek çok yerde yaşayabilirler. Kök sistemleri gelişmemiştir. Dikkat edilmeze, nemli olan her yere yayılır.

Yosunlaşmayı engellemek için ne yapmak gerekir?
Boylu ve sağlıklı çimde yosunlar yaşayamaz, çünkü sağlıklı ve boylu çimler, yosunları toprakla temasını engeller ve yosunun sevmediği ışıkla daha fazla temas etmesini sağlar. Çiminizin incelip seyrekleşmesine neden olacak bakım hatalarını yapmayınız. Yosunlaşmadan kaybolan çimleri, yeni, sağlıklı çimler ile değiştirebilirsiniz. 
Yosunlaşmayı engelleyecek tavsiyeler;
Hava sirkülasyonu artırarak topraktaki fazla nemi kurutun.
Çiminize çok az ve aşırı gübre kullanmayınız.
Dalları budayarak veya gölgeye neden olan malzemeleri kaldırarak, çimlerin daha fazla güneş almasını sağlayınız. 
Su birikmesine neden olacak yer altı ve yüzey drenaja dikkat ediniz. Daha detaylı bilgi için Toprak sıkışıklığı ve Havalandırma ya bakınız. 
Yosunlar, her yıl ilkbahar ve sonbaharda yapacağınız, tırmıkla havalandırmayla yok edebilirsiniz.
Yosunlaşan yerlere, organik madde içeren Zümrüt Bahçe Toprağı gibi kapak toprağını sererek çimin güçlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Yosun öldüren ilaç var mı?
Piyasada yosun öldüren çeşitli gübreler ve ilaçlar mevcuttur. Bunlardan yararlanabilirsiniz, ancak doğal dengeyi bozmayacak ürünleri tercih ediniz. Bir şeyi düzeltirken, diğer taraftan başka bir problemin oluşmasına neden olabilirsiniz. Yan etkiler bazen, mevcut problemden çok daha büyük olabilir!

Unutma
Yosunlar sadece, çiminiz zayıf, ıslak ve fazla nemli olursa gelişir. Çiminize doğru bakım yaparsanız, yosunlaşma olmaz!