0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Toprakta sıkılaşma

Belirtileri
1. Çiminiz gün geçtikçe incelip seyrekleşiyor mu?
2. Yoğun yağmurdan 1-2 gün sonra, yüzeyde hala su duruyor mu?

Çiminiz iyi gelişmiyorsa ve yukarıdaki sorulara cevabınız evet ise, çiminizin altındaki toprak sıkılaşmıştır. 

Genel bilgi
Toprakta sıkılaşma, toprakta hava gözeneklerin azalması demektir. Genel olarak toprak; %50 hava gözeneklerinden, %50 katı maddelerden oluşmaktadır. Hava gözenekleri, toprakta yaşayan faydalı canlılar, mikroorganizmalar, köklere için oksijen sağlar ve toprakta suyu yönetir. Gözenekler %10 oranında bile azalsa, çimler zarar görür. Çimler yavaş büyür ve kısalır. Dolaysıya, yabani otların ve yosunların gelişmesine uygun ortam sağlanmış olur. Genellikle sıkılaşma, yüzeyin hemen birkaç mm aşağısında olur. Ancak ağır bir ezilme olursa bu 3-4 cm aşağısına kadar iner. Toprak yaş veya nemli iken, üzerinde yapılan aktiviteler, sıkılaşmayı hızlandırır. Ayrıca, killi topraklar, kumlu, milli topraklara nazaran çok daha fazla sıkılaşır. Unutmayalım, çimler koşu gibi aktiviteler için minder vazifesi görür, maalesef sık ve yoğun kullanım sıkılaşmaya neden olur. 

Sıkılaşmayı nasıl gideririz?
Sıkılaşma yüzeysel olursa, düzeltmek çok kolaydır. Basit olarak, toprakta hava gözenekleri oluşturmak gerekir. Buna toprak havalandırma (Vertidrain) denir. Yüzeysel sıkılaşma için, 8-10 cm derinlikte, şişlenerek delik açılır. Ancak derin ise, 30 cm aşağıya inmek gerekir. Küçük alanlarda, bahçe çatalı veya benzer sivri çubuk demirle şişleme yapabilirsiniz. Bahçe malzemeleri satan marketlerde hazır aletler bulabilirisiniz. Futbol sahası veya benzeri büyük sahalarda, Vertidrain denilen makinayla yapılması gerekir. 
Not: Yeni uygulanmış Zümrüt Hazır Çimlere havalandırma gerekmez.

Çime ne kadar havalandırma yapmamız gerekir?
Bir anda çok havalandırma yerine, ara ara yıl boyunca pek çok kez yapmak daha doğru olur. Delikler 2,5-5,0 cm olması yeterli olup, ara ara tekrarlamak gerekir. Toprak havalandıktan sonra çimin gelişimi hızlanır, toprak kabararak yumuşar, delikler zamanla kapanır.

Havalandırma ne zaman yapılmalıdır?
Çimin hızlı geliştiği dönemde, gübrelemeden önce havalandırma yapılması doğru olur. Havalandırma ile bol hava ve su alacak olan kökler çok daha hızlı gelişim gösterir. Kurak ve sıcak havalarda havalandırma, çimin susuz kalmasına ve sıcaktan zarar görmesine neden olur. 

Unutma
Yoğun kullanımdan dolayı, sağlıklı çim dahi sıkılaşabilir, ancak çözümü var, “Havalandırma”.