0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Çimde salkım otu (Poa Annua)

Salkım otu (Poa annua), kuzey yarım kürenin en bilinen, boş alanlar dahil her yerde yaşayabilen, tek yıllık, agresif ve dominant bir bitkidir. Yol kenarları, kaldırım taşları, yol üstündeki taşların arasından ve çatlamış asfaltın arasından dahi çıkıp tohumla diğer alanlara bulaşabilen bir bitkidir. Kısaca, bulduğu en ufak boşlukta yaşayıp çoğalabilen bir bitkidir. Bahçenizin etrafında, yürüme yolu, taşların arasından hatta merdiven basamakların kenarlarından kendiliğinden çıkıp, tohumları çim alanınıza rüzgarla veya suyla rahatlıkla geçebilir.
Zümrüt Çim olarak, üretimde kullandığımız tohumlarda Poa annua hiçbir şekilde bulanmamasına dikkat ediyoruz. Ayrıca üretim alanlarımızın etrafını, boş alanları ve yolları sürekli ilaçlayarak temiz tutuyoruz. 
Poa annua’yı nasıl teşhis ederiz?
Poa annua’yı teşhis etmek çok kolaydır. Çimden daha açık, topak şeklinde saçak köklü, çimlenir çimlenmez çok kardeşlenir. Büyüdükçe alanı genişletir, çimin üzerine çıkarak domine eder. Uzaktan bakıldığında, deniz anası şeklinde dairesel açık yeşil-sarı renginde görünüm ortaya çıkar. Yıl boyunca, ilkbahar, sonbahar hatta kışın bile tohum vererek çoğalırlar. 
Poa annu ile  nasıl baş ederiz?
Eğer küçük bir alanda ve az miktarda ise, bıçak vasıtasıyla elle sorunu halledebilirsiniz. Köklere doğru bıçağı çapraz batırarak, bitkiyi köklerinden ayırınız. Poa annu’nın köklerinde sürgün olmadığı için gelişimine devam edemez, hemen ölür. Ayrıca, çimin içindeki boşluklardan yeni çıkmış olan Poa annua’ları, gelişmesine müsade etmeden elle toplamak çok kolaydır. Poa annua’ları çıkarttığımız alanlarda oluşan boşlukları, çim hızlıca doldurur. Ama daha hızlı kapanmasını istiyorsanız, boşluklara tohum atabilir, üzerine kapak toprağı koyabilirsiniz, böylelikle boşluklar daha hızlı kapanır.
Çimde, elle toplanamayacak kadar fazla Poa annua var ise, aşağıdaki işlemlerden birini takip edebilirsiniz.
1-Poa annua olan çimlerde, Amonyum nitrat gibi alkali yapıda gübre kullanmayınız. Çünkü Poa annua, alkali toprakları çok sever. Asit yapıdaki topraklarda (pH 4’den az) gelişemez.
2-Güçlü ve sağlıklı çimde boşluklar olamayacağı için, Poa annua’nın çimlenip gelişmesi mümkün değildir. Bu yüzden, alacağınız Hazır çimler veya tohumlar, bölgesel koşullara en iyi uyum sağlayanı seçmek gerekir. Zümrüt Hazır Çim, en az 2-3 yıl denenmiş tohumlar ve en uygun koşullarda üretim yapılmaktadır. Ayrıca, kök gelişimi tamamlamış hazır çimler bahçenize hızlıca adapte olur. Kök gelişimini tamamlamayan çimlerde boşluklar olur, dolaysıyla başta Poa annua gibi yabani otlar boşluklarda çoğalıp, çimin bozulmasına neden olur.
3-Poa annua’yı doğru biçim yaparak azaltıp köreltebilirsiniz. Çiminizi biçerken, yaprakları toplayınız, kesilen yaprakların ve tohumların çimlerin üzerine dökülmesine izin vermeyiniz. Sık ve farklı yönde biçiniz. Her seferinde, çim biçme yönünü değiştiriniz. Bıçaklarınızın keskin olmasın dikkat ediniz. Özellikle ilkbaharda, tohum verdiği dönemde, kısa biçim yaparak, tohumları toplayarak yere düşmesini engelleyiniz. Biçimden sonra, Poa annuların olduğu yerleri gezerek, tırmıkla veya fırça ile tohumları yukarı doğru kaldırınız ve tekrar biçiniz. Düzenli ve doğru biçim yaparak Poa annua çiminizde çoğalamaz, çiminiz güçlendikçe zamanla yok olur.
Unutma
En eknomik ve sağlıklı çözüm, doğru altyapı, kaliteli ürün, düzenli ve bilinçli bakımdır.