0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Keçeleşme

Belirtileri
1. Çim üzerinde yürürken, sert süngere benzer, halı gibi yumuşak bir katman hissediyor musunuz?
2. Çime yakından baktığınızda, keçeye benzer, kahverengi-siyah kalınca bir katman görüyor musunuz?

Genel Bilgi
Keçeleşme, çimde zamanla, doğal olarak oluşur. Çimde keçeleşme, ölü dokulardan oluşan bir katmandır. Bilinenin aksine, biçilen yaprakların, kök diplerinde birikmesinden oluşmaz! Çimde keçeleşmeye neden olan pek çok neden var. Ama en önemlisi, yanlış gübrelemedir. Normal olarak çim gelişirken, kökler, sürgünler ve yapraklar yenilenir, yaşlılar ise ölür. Yaşlanıp ölme ile yenilenme aynı oranlarda denge içinde olmalı. Sürgün, yaprak ve kökler hızlı büyüyüp, yaşlanıp ölen yaprak, sürgün ve kökler az olursa keçeleşme olur. Fazla ve yanlış gübreleme, yeni yaprak, kök ve sürgün gelişimini hızlandırıp doğal dengeyi bozmaktadır. Ayrıca, yanlış gübreleme, keçeleşmeye neden olan topraktaki mantarları da teşvik eder. Çimde keçeleşme, üzerinde yürürken hoşunuza gidebilir, ancak zamanla kalınlaşan bu keçe, çim köklerinin hava almasını, su ve gübrenin toprağa ulaşmasını engellediği için çimde bozulmalara neden olur.

Keçeleşme, çim türüne göre değişir mi?
Evet, bazı çim türlerinde keçeleşme daha çabuk olur. Festuca rubra rubra, Poa pratensis çim türleri Festuca arundinacea veya Lolium perenne’ye göre daha çabuk keçeleşir. Çim türlerinde ve oranlarında seçici olmak problemlerimizi azaltır, ancak tamamen çözmez. Burada bilinmesi gereken en önemli husus çim türlerin özellikleridir. Bazı çimler çabuk boylanır, bazıları yavaş, bazıları çok kardeşlenir bazıları daha az. Futbol sahaları, yarış pistleri gibi çok yıpranan alanlarda, hızlı gelişen, çok kardeşlenen türler seçilmeli ki kendini hızlı tedavi etsin. Şev alanları gibi sadece yeşil örtü amaçlı üzerine basılmayacak alanlarda ise yavaş büyüyen, dolaysıyla sık biçim istemeyen çim türlerini seçmek gerekir. Çim türlerinin özelliklerini bilerek gübreleme programı yapmak gerekir. Hızlı gelişen çim daha fazla besin, daha fazla gübreleme, yavaş gelişen çim haliyle daha az gübreleme gerektirir. 

Keçeleşmeyi nasıl azaltabilirim?
En önemli husus doğru gübrelemedir. Daha sonra, toprak sıkışıklığını azaltmak önemlidir. Köklerin derine inmesini sağlayacak toprak alt yapısını oluşturmak ve doğru sulama ile toprağın sıkışıklığı engellenmelidir. Ayrıca, ince bir tabaka halinde, kumlu+organik madde içeren kapak toprağı uygulamak da keçeleşmeyi azaltır. 
Tırmık veya makine ile keçeyi parçalayarak toplamak faydalı olur, ancak koşullar değişmez ise yine keçeleşme oluşur. Kök havalandırma gibi, keçeyi kaldırma işlemi sadece ilkbahar ve sonbaharda yapılmalı ve ardından gübreleme, ihtiyaç varsa ara ekim yapılmalı veya kapak toprağı uygulanmalıdır.

Unutma
Keçeleşme, yanlış gübreleme ve bakımdan kaynaklanan, çimin doğal olarak gösterdiği reaksiyondur. Az miktardaki keçeleşme sorun yaratmaz, ancak kalın bir keçe, çimin sağlıklı gelişmesini engeller. Doğru bakımla her sorunu çözebilirsiniz.