0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Solucanlar

Belirtileri

Çimde, solucan gördünüzmü?
Çimlerin üzerinde, solucan pislikleri veya taze toprak öbekleri gördünüzmü?
Çiminiz çok nemli ve toprakta 5-6 mm çapında, çok sayıda delik gördünüzmü?
Yukarıdaki sorulara evet diyorsanız, çiminizde solucan mevcut ve aktif olduğunu gösterir. Bunun iyi bir şey olduğunu unutmayın.

Solucanla ilgili genel bilgi
Solucanlar, toprağın 0-30 cm bölümünde yaşayan, yararlı canlılardır. Solucansız toprak, sağlıksız toprak demektir. Solucan türüne bağlı olarak boyları 0,6-20 cm arasında olup, genellikle kırmızımsı-kahve rengindedir.

Solucanlar çimde ne yapar?
Solucanlar, toprağı en iyi işleyen ve toprağı en iyi geliştiren doğal canlılardır. Toprağı yiyip, kendilerine faydalı olan mineralleri alıp posayı tekrar toprağa bırakırlar. Bu süreçte toprak işlendiği gibi, organik madde bakımından zenginleşir. Bu işlem genellikle toprak altında olur ve biz bunları göremeyiz. Bazen, çimlerin üzeri nemli, toprak ıslak ve serin olduğunda, solucanlar gece toprak yüzeyinde çalışır. Bu nedenle işledikleri toprağı ve atıkları çimin üzerine öbek şeklinde bırakabilirler. Bunu ancak sabah farkedersiniz. Bu kötü bir durum değildir. Bizden aldığınız Zümrüt Çimlerin toprağında da solucan görebilirsiniz. Toprağınızda solucanın olması, toprağınızın iyi ve sağlıklı olduğunun kanıtıdır.

Çimde solucanlar gördüğünüzde ne yapmalısınız?
Solucanlar, toprak için ve çim için faydalıdır. Onları öldürmeyiniz. Solucanlar, toprak çok ıslak olduğu zaman, toprak yüzeyine nefes almak, yemek yemek için çıkarlar. Toprak ıslak olduğundan dolayı, bıraktıkları toprak ve posalarıda ıslak ve çamurlu olur. Bu durumda yapılacak şey, toprağın kurumasını bekleyip, süpürge ile dağıtılması ve tekrar toprağa karışması sağlanır. Solucanların, toprak yüzeyine yönelmesine neden olan, fazla ve dengesiz sulamadan kaçınınız. Ayrıca, fazla gübrelemeden kaçınmak, düzenli biçmek ve yaprakları toplamak, solucanların çim yüzeyine çıkmasını engelliyecek faaliyetlerdir. Solucan atıklarını su le yıkamayın.  Yıkama sırasında toprağa su vermiş olursunuz, dolaysıyla solucanlar boğulmamak için toprak yüzeyine doğru daha fazla yönelecektir. 
 
Unutma
Solucanlar, küçük ve sevimsiz olabilirler, ancak toprak için en yararlı canlılardır. Ayrıca kuşların en sevdiği yemek olduğunu da unutmayalım!