0216 661 37 00

Uygulama Sonrası Çim Bakımı

Gübreleme

Önemli sorular
Zümrüt Hazır Çimler, gübrelenmişmi geliyor?
Çimlere ne zaman gübre vermek gerekiyor?
Ne tür gübre vermek gerekiyor?
Gübre miktarını nasıl hesaplıyacağız?
Gübreyi en iyi ne ile uygulayabiliriz?

Genel Bilgi
Tüm bitkiler, besine veya gübreye ihtiyacı vardır. Bitkiler, ihtiyacı olan besinleri topraktan, kökleri vasıtasıyla alır. Bu yüzden güzel görünümlü çim, sağlıklı köke ve toprakta iyi besinlere ihtiyacı vardır. Çim köklerini geliştiren besinler ile yeşil aksamı geliştiren besinler farklıdır. Bitkiler 3 temel (N=Azot, P=Fosfor, K=Potasyum) element ve 16 iz elemente ihtiyacı vardır. Elementlerden herhangi birinin eksik olması, toprakta çok besin olsa bile alınımını sınırlar, fazla olması durumunda ise bitkilere toksik etki yapar. Yüksek oranda Azot gübresi, çimi yakabilir!
Az gübreleme bitkiyi öldürmez, fakat giderek zayıflamasına, sararmasına, seyrekleşmesine ve çimin bozulmasına neden olur.

Zümrüt Çimler, gübrelenmiş olarakmı geliyor?
Evet, Hazır Zümrüt Çimler, size ideal bir şekilde gübrelenmiş olarak gelir. 
Zümrüt Çim üretimde, ideal görünüm, güçlü kök, sık ve güzel yeşil aksam için gerekli karışım gübreler uygulamaktadır. Uygulama sırasında, ayrıca bir gübre atmanıza gerek yoktur. Ancak, bahçenizdeki toprağa çabuk bağlanması için, çim uygulama öncesi toprağa, Extregreen gibi organik madde içeren, dengeli gübre uygulanması tavsiye edilir. Uygulama sırasında, çimlerin üzerine herhangi bir gübre atılması tavsiye edilmez!
 
Çimlere ne zaman gübre vermek gerekir?
Zaman kararını vermek, göründüğü kadar kolay değildir. En doğru metod, hem toprağınızı, hemde bitkinizi analiz edip içinde bulunan besinleri ölçmektir. Ancak bu yöntem, hem pahalı, hem uzun zaman alıcı, hemde profosyonel biri tarafından yapılmalıdır. Bunun için, gözlem yaparak ve Zümrüt Çim’in tavsiyelerini uygulamak yeterli olacaktır. Gübre uygulamasında üç temel kaide vardır. 
Ne zaman?
Ne kadar?
Ne tür?
Çimlerinize, ilkbaharda (Şubat-Mart) büyüme başladığı zaman, sezonun ilk gübresini Extragreen gibi organik madde ve dengeli besin içeren gübreyi, tavsiye dozunda uygulayınız. Yine, uygulama öncesi, Hazır Çimlere Extragreen gibi gübre uygulanmalıdır. Hava tahminlerini takip ederek, yağmurdan önce, çimler hafif susamışken gübre uygulamak mükemmel sonuç verir. İlkbahar gübresinden veya çim uygulamasından 4-5 hafta sonra, yine Extragreen gibi dengeli bir gübre uygulanmalıdır. Yaz aylarında, Ağustos hariç, ayda bir, sadece Azot ihtiva eden gübre, tavisye dozunda uygulanmalıdır. Son baharda (Eylül-Ekim-Kasım), çimlerin büyümesi yeniden hızlanır. Bu dönemde yine en az 1 kere Extragreen gibi, dengeli bir gübre uygulanmalıdır. Çimler kış ayına böylelikle daha sağlıklı ve kuvvetli girerler. Kış döneminde ve çim büyümediği sürece, herhangi bir gübre uygulamaya gerek yoktur!

Gübre miktarı, nasıl hesaplanıp verilir?
Gübre ambalajlarının üzerinde, üç ayrı rakamsal değer vardır. Bu üç rakam, gübrenin ihtiva ettiği temel besin elementlerinden sırasıyla Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K) yüzde değerlerini belirtmektedir. Örnek olararak; gübre ambalajında 13-11-11 yazıyorsa, %13 Azot, %11 Fosfor ve %11 Potasyum içerdiği anlaşılmaktadır. Gübrelerde neden üç temel element önemli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Çünkü toprakta Azot, Fosfor ve Potasyum bitkiler tarafından çok hızlı tüketilmekte ve takviye edilmesi gerekir. Başta Karbon(C) ve Oksijen(O2) havada bolca, pek çok iz element de toprakta yeterince bulunmaktadır. Zaman zaman Demir (Fe), Kükürt (S) Magnezyum (Mg), Kalsiyum (Ca) gibi iz element takviyesi yapılmasında yarar vardır. 
Gübrelerin üzerinde mutlaka üç değer, hangi bitkilere tavsiye edildiği ve 1000 m2’ye ne kadar uygulanacağı yazılması gerekir. Uygulama dozunda teredüt ediyorsanız, mutlaka Zümrüt Çime veya uzmana danışınız.

Gübreyi, en iyi ne ile uygulayabilirsiniz?
En önemli olan, gübreyi homojen bir şekilde her yere aynı oranda düşürebilmektir. Aksi taktirde, çiminizin bir kısmı koyu yeşil iken, bir kısmı sarı olabilir. Gübreyi pek çok değişik makina ile atabilirsiniz. Fırfır şeklinde dönen veya sererek gübreyi bırakan makinalar mevcuttur. Doğru bir şekilde kullanıldığı müddetçe hepsi iyi sonuç verir. Ancak bahçeniz, makina kullanmak için küçük veya girintili ise elle atmak en doğru olabilir. İdeal olan, akşam serinliğinde tohum eker gibi, her bir cm2 ye eşit düşecek şekilde serpmek ve ardından sulamaktır.